VÁLLALKOZÁS ALAPÍTÁS

Vállalkozói szerződéstípusok – avagy ha tudni szeretnénk, mihez is van jogunk.

A könyvelés és a jog két különböző terület viszont nagy mértékben összefüggnek.

könyvelési szolgáltatás jogi kereteit a számviteli törvény szabályozza. Ennek értelmében könyvviteli szolgáltatást végző természetes személyeknek okleveles könyvvizsgálói vagy mérlegképes könyvelői szakképesítéssel kell rendelkezniük12A könyvelési szolgáltatás magában foglalja többek között a főkönyvi könyvelést, adóbevallások elkészítését, jelentések összeállítását és az adminisztrációs folyamatok átláthatóságának biztosítását3Ügyvédek is segíthetnek a jogi kérdésekben, például cégalapítás vagy cégmódosítás esetén4.

Fontos, hogy mindkét fél érdekeit védelmezze, és szükség esetén szakértővel konzultáljon a könyvelési szolgáltatás megkötése előtt. 📚💼

Íme néhány fontos amit ki kell, hogy emeljünk s jó ha tudomására kerül. 

 

⚖️Vagyoni értékű jogok: A könyvelésben a vagyoni értékű jogok olyan jogokat jelentenek, amelyeknek pénzben kifejezhető értéke van, például bérleti jogok vagy koncessziós jogok.

Ezeket a vállalkozások könyveiben megfelelően kimutatják1.

 

⚖️Jogdíjak: A jogdíjak kezelése a könyvkiadók esetében is fontos.

A szerzőknek fizetett jogdíjakat költségként kell elszámolni a könyvekben2.

 

⚖️ Jogutódlás: Ha jogutódlás történik, például egy cég átvételénél, a vagyoni eszközök és jogok átmennek az új jogi személyhez3.


Összességében a könyvelés és a jog szorosan kapcsolódik egymáshoz, és mindkettő fontos a vállalkozások számára.

 

vállalkozási szerződés többféle típusa létezik, amelyek különböző tevékenységeket szabályoznak.

Néhány közülük:

🟠Tervezési szerződés: A vállalkozó tervezési feladatokat vállal el.

🟠Kivitelezési szerződés: A vállalkozó építési vagy gyártási munkát végez.

🟠Kutatási szerződés: A vállalkozó kutatást vagy fejlesztést végez.

🟠Mezőgazdasági vállalkozási szerződés: A mezőgazdasági tevékenységeket szabályozza.

🟠Közszolgáltatási szerződés: A közszolgáltatások területén alkalmazott.

vállalkozói szerződés mely legelterjedtebb olyan jogi megállapodás, amely szabályozza a tevékenységedet, ha nem alkalmazottként dolgozol, hanem egyéni vállalkozóként működsz. Fontos tudni a különbségeket a megbízási szerződés és a vállalkozói szerződés között:

⚖️Konkrét eredményhez kötött a teljesítmény: A vállalkozói szerződés lényeges része, hogy a vállalkozó valamilyen eredményt produkál, és ennek megléte jelenti a szerződés teljesülését. Ezt átadás-átvételi eljárással kell nyugtázni. A szerződés teljesítés nélkül a megrendelő elállásával, felmondásával vagy ellehetetlenüléssel szűnhet meg.

⚖️Az eredmény elérése jogosít díjazásra: A díjazás tartalmazhat részletfizetéseket előre rögzített ütemezés és részteljesítés mentén. Szintén tartalmazhat előleget vagy foglalót.

⚖️A megrendelő utasítási joga korlátozott: Nem szólhat bele abba, hogy a vállalkozó hogyan szervezi a tevékenységét.

 

Ha egyéni vállalkozóként működsz, érdemes ismerned ezeket a lehetőségeket.

 Az alábbi linken találhatsz ingyenesen letölthető vállalkozói szerződés mintát.

 

Remélem, hasznos lesz az Ön számára! 🌟

 

vállalkozói szerződés számos jogot és kötelezettséget szabályoz. Néhány fontos jog, amit érdemes megemlíteni:

⚖️Munkavégzési jog: A vállalkozói szerződés meghatározza, hogy milyen munkát kell elvégezned, és milyen feltételekkel.

⚖️Díjazás: A szerződés rögzíti a díjazás mértékét és ütemezését. Az eredmény elérésekor jogosult vagy a meghatározott összegre.

⚖️Határidők: A vállalkozói szerződés meghatározza a határidőket, amikor az eredményt teljesítened kell.

⚖️Jogok a munka eredményéhez: A vállalkozói szerződés alapján a létrehozott munka tulajdonjoga általában a megrendelőt illeti meg.

 

Fontos, hogy minden vállalkozói szerződést alaposan át kell gondolni és szakértővel konzultálni, hogy mindkét fél érdekeit védelmezze.

Főbb szempontok melyeket érdemes szem előtt tartanunk:

🟠Teljesítés megszervezése: A vállalkozó felelős a munka megszervezéséért, hogy garantálja annak balesetmentes, szakszerű, gazdaságos és határidőre történő teljesítését.

🟠Anyag beszerzése: A vállalkozónak kell beszereznie a munka elvégzéséhez szükséges anyagokat.

🟠Tájékoztatás és figyelmeztetés: A vállalkozót terheli a kötelesség, hogy tájékoztassa a megrendelőt az esetlegesen felmerülő többletmunkáról vagy pótmunkáról.

🟠Utasítás megtartása: A vállalkozónak be kell tartania a megrendelő utasításait, kivéve, ha azok jogszabályt vagy hatósági rendelkezést sértettek volna.

 

Hogyan lehet felmondani egy vállalkozói szerződést? 

🟠Közös megállapodás: A felek közös akarata alapján a szerződést felbonthatják. Ez lehet visszamenőleges hatállyal is.

🟠Jogszabály alapján: A megrendelő a szerződést a teljesítés megkezdése előtt bármikor elállhatja, később pedig azonnali hatállyal felmondhatja. Ezt a jogot a törvény is biztosítja.

🟠Szerződésben kikötött felmondás: A vállalkozó vagy a megrendelő előre meghatározott feltételek esetén felmondhatja a szerződést.

Egy másik kulcsfontosságú vállalkozók számára is elterjedt megbízási szerződéssel folytatnám további tájékoztatásom jellegét, melyben kitaglaljuk – Mi is az a megbízási szerződés illetve mi az amiben különbözik a sima vállalkozói szerződéstől.

 

Mit takar a megbízási szerződés?

megbízási szerződés egy olyan dokumentum, amely alapján az egyik fél (a megbízott) vállalja egy adott feladat vagy szolgáltatás elvégzését a másik fél (a megbízó) megbízására.

A megbízási szerződés tartalmazza a felek jogait, kötelezettségeit, a megbízási díj fizetését és a feladat ellátásának feltételeit.

 

megbízási szerződés olyan jogi megállapodás, amely alapján a megbízó megbízza a megbízottat egy adott feladat vagy szolgáltatás ellátására. Néhány fontos jogi aspektus:

⚖️Munkavégzési jog: A megbízási szerződés meghatározza, milyen feladatot kell elvégezned, és milyen feltételekkel.

⚖️Díjazás: A szerződés rögzíti a megbízási díj mértékét és ütemezését. A díjazás független az eredménytől.

⚖️Határidők: A szerződés meghatározza, mikor kell teljesítened a feladatot.

⚖️Jogok és kötelezettségek: A felek jogait és kötelezettségeit is tartalmazza, valamint a szerződés felmondásának lehetőségét.

 

Hogyan mondhatjuk fel a megbízási szerződést?

megbízási szerződés felmondásának szabályai a következők:

🟠A szerződést bármelyik fél felmondhatja.

🟠Ha a megbízó mond fel, akkor köteles megtéríteni a megbízottnak a felmondással okozott kárt, kivéve, ha a felmondásra a megbízott szerződésszegése miatt történt.

🟠Az azonnali hatályú felmondás jogát a megbízó bármikor, indokolás nélkül gyakorolhatja. Ha azonban ezt alapos ok nélkül teszi, akkor kártérítési felelőssége fennáll a megbízottal szemben.

 

vállalkozói szerződés és a megbízási szerződés közötti különbség a kötelem típusán alapul.

A vállalkozói szerződés esetében eredménykötelem van: a vállalkozó előre meghatározott eredményt vagy célt vállal el, például tervezés vagy kutatás.

A megbízási szerződés viszont gondossági kötelemmel jár: a megbízott feladatokat lát el, de nem feltétlenül kötődik hozzá konkrét eredmény.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük